субота, 13. април 2013.

Indijski (naan) hleb





Recept za ove lepinjice,,pronašla sam u časopisu "Glorija" još pre nekih 6-7 godina,i to u specijalnom izdanju magazina, u kome su poznati kuvali i predstavljali svoje recepte.Ove hlepčiće je pravio Ašok Murti.Svidelo mi se kako izgledaju na slici ,pa sam istog dana probala i bili smo prijatno iznenadjeni ukusom.Od tada sam ih mnogo puta pravila,jer su laki za pripremu i jedino što duže traje je ono vreme za kvasanje testa,ali kako je sada toplije i to brzo ide.
Za ovaj hleb biće vam potrebno:
  • 800 gr.brašna
  • 200ml. mleka
  • 250 ml. jogurta
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašika ulja
  • po želji indijski suvi začini

Zagrejati mleko sa dve kašičice šećera da bude mlako,pa dodati kvasac,poklopiti i ostaviti sa strane da kavasac nadodje.
Za to vreme u činiji izmešati jogurt i kašiku ulja, dodati nadošli kvasac,a u drugoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i so, i začine(ja lično ne stavljam ništa zbog ostalih).Dodavati brašno postepeno u tečnu masu i mesiti da dobijete glatko,mekano testo.Posudu pokriti i ostaviti testo da nakvasa.Kada je testo gotovo,izručiti iz posude na radnu površinu,premesiti i podeliti na 10 loptica jednake veličine.Svaku razvaljati u dužinu što tanje,debljine oko 4-5 mm.Staviti u pleh od rerne podmazan uljem i peći na 220 stepeni 10 minuta.Rerna mora da bude prethodno dobro zagrejana.U toku pečenja testo neće ravnomerno narastati, već samo na pojedinim mestima i to znači da sve ide u dobrom pravcu,neke će narastati pa će izgledati baš vazdušasto.Kada je gotovo,a 10 minuta je sasvim dovoljno, izvadite prvu turu i ubacite drugu i opet na pečenje.






















Ako vam se lepi pri razvlačenju,slobodno dodajte brašno na radnu površinu,jer lepše su ako se ispeku sa pomalo brašna na sebi. Vreme za pečenje je sasvim dovoljno,10 minuta, nemojte se zbuniti ako su blede,a ne zlatne boje, jer one koje se prepeku budu tvrde.Najlepše su kada se jedu tople,ako ostanu,dobro ih umotajte ili stavite u kutiju sa poklopcem.Medjutim,zbog toga što su tanki i ukusni,neće vam ostati ni jedan,pogotovo ako vas je više u kući, u to sam se uverila više puta.Možete ih jesti uz jelo, ili kao užinu sa nekim namazom, čak i ako ih jedete onako,prazne,biće sasvim u redu. Ja najviše volim onako vruće sa kajmakom, mislim da nema ništa lepše od toga.
Uživajte u pripremi,i sigurna sam da ,kada ih jednom probate, uvek ćete im se ponovo vraćati.

 

 
Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар