четвртак, 11. април 2013.

Kolač sa malinama




Danas sam napravila kolač koji sam prvi put probala pre jedanaest godina.Bili smo na rodjendanu i umesto torte bio je ovaj kolač,koji nas je odmah oborio s nogu.Pošto je bilo leto jeli smo poluzaledjen kolač, i mi ga i dalje uglavnom tako jedemo. Za vrele letnje dane odlično je.Lep je i kada je sasvim odledjen,onda je onako baš kremast, tako da je izbor na vama.
Prvi sunčani i topao dan, posle onoliko kišnih i vlažnih,odmah me je asocirao na ovu poslasticu.Ne volim kišu i sneg,sunce je ono što mi uvek prija,pa čak i leti kada je pretoplo,nikada se ne žalim i ne govorim da jedva čekam hladnije vreme.
Stoga da proslavim dolazak proleća,koje je konačno stiglo, ne samo kalendarski,već i meteorološki.
Za ovaj kolač potrebno je:

Za koru:
  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 150 ml.  vrelog mleka za natapanje ispečene kore

Za krem:
  • 1/2 litre mleka
  • 6 žumanaca
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • 1 kašika mleka(od onih 500 ml.)
  • 100 gr. putera
  • 100 gr šećera u prahu
 Za glazuru:

  • 2 kesice šlaga
  • 150 ml. hladnog mleka
I još je potrebno:
  • kutija zaledjenih malina(može i neko drugo voće), a ako je leto onda naravno sveže maline
Umutiti belanca mikserom na srednjoj brzini da dobijete sneg,dodavati postepeno kašiku po kašiku šećera da dobijete čvrstu masu.Ručno umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo.Peći u plehu obloženim pek papirom na 180 stepeni oko 20 minuta.Čim je pečeno izvaditi iz rerne,skinuti papir za pečenje i preliti provrelim mlekom.Ostaviti da se ohladi.



Dok se kora peče skuvati krem.Staviti mleko da provri a za to vreme u činiji izmešati žumanca,šećer,brašno i mleko da dobijete gustu masu.Ovu masu sipati u provrelo mleko i mešati sve vreme dok ne dobijete gusti krem.skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.U drugom sudu umutiti omekšali puter sa šećerom u prahu pa dodavati kašiku po kašiku ohladjenog fila.






Na tacnu staviti koru,po njoj  poredjati zaledjene maline,preko malina sipati krem.Staviti u frižider da se kolač malo ohladi, a onda preliti umućenim šlagom.Kolač iseći na parčiće željene veličine i staviti u zamrzivač.
Kao što sam pisala na početku, ja kolač uvek stavim u zamrzivač, pa pola sata pre služenja izvadim onoliko parčića koliko je potrebno,sačekamo da budu ne sasvim odledjeni i onda uživamo.Jedino deca jedu potpuno odledjen kolač .Ko ne želi vrlo hladnu poslasticu, ili ne sme da jede hladno iz zdravstvenih razloga,kao što je slučaj sa mojom decom, kolač može držati u frižideru i uživaće u potpuno kramasto- kiselkastom ukusu.Što se voća tiče izbor je na vama,ali mislim da su maline i jagode najbolja kombinacija sa ovim kremom.
Koju god  varijantu da odaberete ovaj kolač će vas osvojiti na prvi zalogaj.Zato pribor u ruke i trk u kuhinju,proleće je  konačno stiglo,pa hajde da proslavimo!




Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар