среда, 3. април 2013.

Kroasani




Evo još jednog od onih naših, top pet ,najdražih peciva. U ovim kiflama svi uživamo,listaju se,krckaju,margarin daje prelepu punoću ukusa u ustima,zaista bez premca. Ovo testo se može koristiti i za sva ostala lisnata peciva,možete ga čuvati i u zamrzivaču ukoliko ne iskoristite sve.
Danas sam se odlučila za njih jer nam se jelo nešto slano.Mada mogu da budu i punjene nekim slatkim filom, mi ih najviše volimo onako,prazne,bez ičega, a onda uz njih svako uzima ono što voli,jogurt,pavlaku,ajvar,neku pršutu ili salamu,sve je stvar ličnog izbora.
Iako,na prvi pogled ,izgleda komplikovano napraviti ih, zapravo uopšte nije tako.Jedina mana je možda što ide dosta margarina pa štete izgledu i vitkoj figuri.Ali bez njega ne bi mogle tako lepo da se listaju i krckaju.
Za ove kifle potrebni su sledeći sastojci:
  • 2 kom. jaja
  • 200 ml. mleka
  • 200 ml. jogurta
  • 1 suvi kvasac(15 gr. ili 1i po jelovna kašika)
  • 600 gr. brašna
  • 1 margarin(250 gr.)
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli


 Mleko zagrejati sa kašičicom šećera da bude mlako,pa skloniti sa ringle,dodati kvasac i ostaviti da nakvasa.Za to vreme u vanglici umutiti ovlaš žicom jaja,dodati jogurt a onda i nadosli kvasac.U tu smesu polako dodavati brašno i u njega so,pa sve lepo umesiti da dobijete mekanu loptu od testa.Ostaviti na toplom da nadolazi oko sat vremena,dok se masa testa ne udvostruči.
Nadošlo testo izručiti na radni sto pa malo rukama premesiti koliko da dobijete glatku loptu.Podeliti testo na osam jednakih (približno,ne mora baš u gram da bude isto) jufkica.Margarin podeliti na sedam delova.Razviti prvu jufku u taknu koru, otprilike 15-ak cm., premazati je jednim delom omeksalog margarina(o margarinu ću napisati na kraju),zatim razviti drugu,staviti je preko prve, namazati je drugim delom margarina, i tako ponavljati dok sve jufke ne razvijete u korice i ne premažete margarinom.Poslednju koru ne premazujete odozgo,ostaje čista.

    
                                   



 Dobijenu koru razviti u veliku,tanku koru,seći na uzane trake i uvijati u kifle.Redjati u pleh,ostavljati po malo prostora izmedju jer narastaju u toku pečenja.Premazati umućenim žumancima,posuti susamom i peći.
Rernu ugrejati na najjačoj temperaturi,a čim stavite pleh smanjiti temperaturu na 200 stepeni prvih deset minuta, a onda još 15-ak minuta peći na 180 stepeni.Inače.svaka domaćica najbolje poznaje svoju rernu, tako da ćete vi najbolje znati kada su gotove,ali otprilike 25 minuta je sasvim dovoljno da se ispeku.










Što se margarina tiče trebalo bi da bude potpuno mekan,ja to radim tako što tacnu sa margarinom stavim na radijator čim umesim testo, tako da bude taman kako treba.Mekoća margarina neće uticati na ukus i izgled testa,već ćete se vi mučiti prilikom premazivanja testa.Jedino ne sme da bude voden,oako skroz otopljen.Postoji i druga varijanta, da margarin zamrznete pa ga rendate obilno na svaku koricu i slažete jednu preko druge.Kiflice će,nakon što ih urolate,biti kako bih ja rekla "debeljuškaste",ali takve baš i treba da budu.Ako želite veće kroasane onda secite šire trake nego što su ove moje na slici,barem duplo šire.
So obavezno stavljam tek u brašno, jer se kvasac i so "ne trpe",pa testo neće lepo narasti.
 Sve u svemu nećete pogrešiti ako već sutra odlučite da ih napravite jer ukus je zagarantovan.




                                                                              Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар