уторак, 9. април 2013.

Mramorni kolač



 


Ovaj kolač često pravim ,prvenstveno zbog dece, ali i nas odraslih,jer zaista ne zahteva neko posebno umeće da bi ga napravili,čak mislim da ga i deca ,uz asistenciju odraslih,mogu napraviti.Zauzvrat dobijate mekan,sočan kolač,koji se naprosto topi u ustima,još ako mu dodate i seckanu čokoladu,ili neki drugi sastojak,po želji,uživanje je u potpunosti zagarantovano.
Mislim da ima mnogo sličnih verzija ovog kolača na netu,ja ga uvek pravim po maminom receptu a i naziv je iz njene sveske recepata,mramorni kolač,valjda zbog šare samog kolača.
Za ovaj kolač potrebni su sledeći sastojci:
  • 2 kom.jaja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja jogurta
  • 1/2 šolje ulja
  • 2 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike kakaa
  • 100 gr.seckane čokolade za kuvanje(može i mlečna ako više volite)
Jaja i šećer mutiti mikserom kratko,oko 2 minuta,da postane penasto,dodati jogurt i ulje.U posebnoj posudi pomešati brašno i prašak za pecivo,pa ručno umešati u smesu od jaja.Dobijenu masu podeliti na dva dela.Jedan deo ostaje beo a u drugi dodajte kakao i seckanu čokoladu.Pleh namazati uljem i posuti brašnom pa uliti 2/3 bele mase.Peko toga sipati tamnu masu,ostaviti par kašika.Preko tamne mase sipati ostatak svetle mase i ponegde onih nekoliko kašika tamne mase.Drvenim štapićem ili viljuškom pomešati masu kružnim pokretima da dobijete mramorne šare i staviti da se peče.Peći na 180 stepeni oko 30-35 minuta.Najbolje je da čačkalicom proverite da li je kolač pečen,pošto je svaka rerna priča za sebe.Ispečen kolač prohladiti,zvaditi iz pleha,ukrasiti po želji i uživati u ukusu.







Ja pečem u kalupu za kuglof,ali pleh može biti i pravougaoni ili okrugli,nema nikakve razlike.U tom slučaju možete ga obložiti pek papirom.Veličina mog pleha je 24 cm. tako da je moja šolja,kojom merim sve sastojke, od 200 ml.Ukoliko je pleh veći,uzmite veću šolju,kao ona za čaj ili belu kafu,od 250 ml.Istom šoljom merite sve sastojke.
Po želji u smesu možete dodati i seckane orahe,suvo groždje,kandirano voće ili neki začin koji volite,cimet,vanila...
Kako god da iskombinujete nećete se razočarati,jer ponekad su najjednostavnije stvari najbolje.U to ćete se uveriti kada probate ovaj kolač.

 



  Uživajte i prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар