субота, 6. април 2013.

Pita savijača sa jabukama





Skoro svaki dan pravim nešto,navikli smo da imamo ili neko pecivo ili kolač,mada peciva prednjače , moram priznati.Definitivno prvo mesto na našoj listi zauzima pita, i to slana sa sirom i slatka sa jabukama, to je izbor ukusa mojih ukućana.Ja lično volim pitu sa bilo kojim nadevom,ali pravim ono što i oni vole.
Ne znam ni sama kada sam napravila prvu pitu,mislim da je to bilo pre 6-7 godina.Ne mogu reći da je odmah bila kao mamina,ali za taj prvi put je bila dobra.Sada sam se toliko izveštila da kore razvlačim malo oklagijom pa onda rukama,ali sve je stvar rutine,što više radite sve ste umešniji.Probaću da vam putem teksta i slika pokažem kako da napravite sami kore i pitu, i kako god da ispadne(to važi za one koji prvi put probaju ovo),budite ponosni na sebe što ste uspeli, i znajte da će sledeći put biti bolje,tako meni tata uvek govori za bilo šta što tek počinjem.
Za  četiri kore potrebno je:
  • 400 gr.brašna
  • 200 ml. tople vode
  • 4 kašike ulja
  • malo soli
Za nadev  od jabuka:
  • 2 veće jabuke
  • šećer
  • po želji cimet i vanilin šećer
Umesiti testo od navedenih sastojaka da bude  sasvim mekano.ako se lepi, dodavati pomalo brašna na radni sto na kom mesite i oblikovati tanku veknu.Testo podeliti na pola, pa te polovine opet na pola i dobićete četiri četvrtine.Svaku četvrtinu podelite na dva dela i dobićete ukupno osam parčića.Svako parče pomalo premesite na pobrašnjenoj površini,slobodno posipajte brašnom čim površina ostane suva,da se ne bi lepilo.




Kada dobijete osam loptica,dve odmah uzmite a ostale stavite sa strane.Razvaljajte obe loptice na krugove,otprilike 10 cm. širine.Jednu koricu premažite uljem pa je poklopite drugom koricom i odozgo ne premazujte.Razvijajte koru oklagijom i povremeno je podižite oklagijom i pospite brašno ispod da se ne zalepi.Koru tanjite tako što oklagijom vučete testo od sredine ka spolja,a na kraju ako su vam ivice kore debele ili ih stanjite oklagijom ili prosto visak testa isecite.
                                                                                              





 Koru filovati tako što je prvo poprskate uljem(2-3 kašike),zatim sipate 3-4 kašike kristal šećera, a onda direktno na koru rendate jabuku.nema potrebe da je rendate ranije.Dodajte ako želite i volite cimet i vanilu.Koru polako savijajte,kao kada pravite rolat, a onda je savijajte u krug u podmazan pleh .Ceo postupak ponavljati i sa ostalim testom.Kada je pita gotova,premažite je odozgo uljem i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.Ako smatrate da je odozgo bleda pojačajte temperaturu i pecite još 5 minuta da dobije boju.






 Kada pravim kore za pitu sa jabukama,ostavim ih za nijansu deblje nego za pitu sa sirom jer jabuke puštaju sok, pa mi je lakše da urolam koru.Takodje uvek prvo pospite šećer po kori pa tek onda narendajte jabuke,jer će tako šećer upiti sok iz jabuke i testo neće biti "dekavo",onako kao da je živo,već lepo,hrskavo. Ukoliko želite više kora da napravite za svaku narednu koru količinu brašna povećajte za sto grama  ulje za još jednu kašiku a količinu vode za 50 ml.Ja testo mesim od oka, po osećaju,ali i za ovaj recept sam danas merila da bih vam tačno napisala.
Odvažnima poručujem samo napred,a nevernima još veću podršku dajem, jer nikome od nas ništa nije iz prve uspelo,pa i mojih je dosta bilo sa debljim korama,ali ukus je odličan,kakve god debljine da su kore.Ipak važi ono da pita nije prava ako nije napravljena od domaćih kora.
U nekom sledećem receptu napisaću kako ja pravim fil  sa sirom,kupusom i spanaćem.Do tada probajte da napravite bar jednom,bićete prijatno iznenadjeni.
 



 Prijatno!

 

Нема коментара:

Постави коментар