петак, 5. април 2013.

Rafaelo kocke



Danas sam pronašla svesku sa receptima iz srednje škole i u njoj neke recepte koje sam kao srednjoškolka volela da pravim,jer uvek sam volela da jedem slatko, tu ne biram, a i malo je vremena potrebno da se naprave.Ovaj kolač je pre svega za ljubitelje kokosa,jer u kori preovladava kokos.Vrlo brzo se sprema, kremast je i ukusan.
Za ove kocke potrebni su sledeći sastojci:

za koru:
  • 5 belanaca
  • 150gr.šećera(10 jelovnih kašika)
  • 200 gr. kokosa
  • 2 kašike brašna i pola kašičice praška za pecivo
za krem:
  • 5 žumanaca
  • 150gr.šećera
  • 1 puding od vanile(45 gr. za one koji kupuju na meru)
  • 2 kašike brašna
  • 400 ml. mleka
  • i još 2 kesice šlaga(90gr.) za finalni sloj
Umutiti belanca sa šećerom,dodati kokos,brašno i prašak za pecivo i umutiti runo,žicom.Peći u plehu obloženim pek papirom na 180 stepeni oko 20 minuta.Veličina mog  pleha je 30x17.






 Dok se kora peče staviti mleko da se ugreje a u šerpici posebno žicom umutiti žumanca,šećer,puding i brašno.Kada mleko provri sipati smesu od žumanaca i kuvati 3-4 minuta da se zgusne.Skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.










Čim je kora pečena izvaditi iz rerne,skinuti papir, staviti koru na tacnu i filovati toplim filom.Ostaviti u frižider da se sasvim ohladi.Šlag umutiti po uputstvu sa kesice i preliti preko ohladjenog kolača.




 Kolač je pelepog ukusa, kremast i što je bitno za domaćice koje nemaju puno slobodnog vremena lako i brzo se sprema. Jedino što sam promenila je količina šećera u filu,jer po receptu ide 200 gr., ja sam smanjila na 150 gr. i to je sasvim dovoljno.Iako u koru ide 150 gr. šećera i mislila sam nakon mućenja da je to mnogo i da će biti preslatko, ustvari je suprotno. Kora je lepo mekana i ukusna,baš kako treba i uopšte ne deluje da je u njoj ta količina šećera.Što se tiče šlaga i ukrašavanja ja sam namerno ostavila ovako grubo isfilovano jer mi lepo izgleda kada se vide svi slojevi.
Dakle ljubitelji kokosa i kremastih kolača će definitivno uživati u ovoj poslastici.


Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар