Danas sam pronašla svesku sa receptima iz srednje škole i u njoj neke recepte koje sam kao srednjoškolka volela da pravim,jer uvek sam volela da jedem slatko, tu ne biram, a i malo je vremena potrebno da se naprave.Ovaj kolač je pre svega za ljubitelje kokosa,jer u kori preovladava kokos.Vrlo brzo se sprema, kremast je i ukusan.
Za ove kocke potrebni su sledeći sastojci:
za koru:
- 5 belanaca
- 150gr.šećera(10 jelovnih kašika)
- 200 gr. kokosa
- 2 kašike brašna i pola kašičice praška za pecivo
- 5 žumanaca
- 150gr.šećera
- 1 puding od vanile(45 gr. za one koji kupuju na meru)
- 2 kašike brašna
- 400 ml. mleka
- i još 2 kesice šlaga(90gr.) za finalni sloj
Dok se kora peče staviti mleko da se ugreje a u šerpici posebno žicom umutiti žumanca,šećer,puding i brašno.Kada mleko provri sipati smesu od žumanaca i kuvati 3-4 minuta da se zgusne.Skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.
Čim je kora pečena izvaditi iz rerne,skinuti papir, staviti koru na tacnu i filovati toplim filom.Ostaviti u frižider da se sasvim ohladi.Šlag umutiti po uputstvu sa kesice i preliti preko ohladjenog kolača.
Kolač je pelepog ukusa, kremast i što je bitno za domaćice koje nemaju puno slobodnog vremena lako i brzo se sprema. Jedino što sam promenila je količina šećera u filu,jer po receptu ide 200 gr., ja sam smanjila na 150 gr. i to je sasvim dovoljno.Iako u koru ide 150 gr. šećera i mislila sam nakon mućenja da je to mnogo i da će biti preslatko, ustvari je suprotno. Kora je lepo mekana i ukusna,baš kako treba i uopšte ne deluje da je u njoj ta količina šećera.Što se tiče šlaga i ukrašavanja ja sam namerno ostavila ovako grubo isfilovano jer mi lepo izgleda kada se vide svi slojevi.
Dakle ljubitelji kokosa i kremastih kolača će definitivno uživati u ovoj poslastici.
Нема коментара:
Постави коментар