Danas imamo malu proslavu u kući, pa sam napravila ovu tortu da to i obeležimo.Ne prodje nijedna proslava rodjendana,dečijih naravno,ali i nas starijih, kao i obeležavanje godišnjica ili nekih drugih bitnih datuma a da ne napravim neki slatkiš,tortu uglavnom.
Danas sam se odlučila za ovu tortu jer je svi volimo.Lagana je,kremasta,ne previše slatka i što je najbitnije brzo se priprema.Ime Snežana je dobila od moje mame,jer nije znala kako se torta zove kada je dobila recept,pa je torti dala ime po osobi od koje je recept prepisala.Tako da ako ovu verziju znate pod nekim drugim imenom to je to verovatno.
Za ovu tortu su vam potrebni sledeći sastojci:
Kora:
- 8 belanaca
- 6 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 8 kašika oraha
- 2 kašike mlevenog keksa
- 1/2 l. mleka
- 4 kašike brašna
- 4 kašike šećera
- 2 žumanca
- 125 gr. putera ili margarina
- 100 gr. seckane čokolade(mlečna ili čokolada za jelo i kuvanje)
- 100 gr. seckanih oraha
- kesica krem šlaga od vanile
- 130 ml. mleka
Dok se kora peče skuvati krem.Staviti pola litra mleka da provri a u drugoj posudi pomešati brašno,šećer, žumanca i dve-tri kašike mleka.Sjediniti ovu masu sa mlekom i skuvati gust krem.Ohladiti pa umešati omekšali puter i sve lepo sjediniti.Na kraju dodati iseckane orahe i čokoladu.Filovati kore i ostaviti u frižider da se lepo ohladi.
Krem šlag umutiti sa 130 ml. hladnog mleka pa premazati celu tortu i ukrasiti po želji.
Kore možete peći i da budu okrugle ili nekog drugog oblika. U tom slučaju pečete dve kore od po 4 belanaca,3 žumanca, i sve ostale potrebne sastojke delite na pola.Ako žurite ili nemate strpljenja,onda je ova verzija pečenja u plehu od rerne bolja.Što se tiče čokolade koja ide u krem možete koristiti bilo koju,zavisi od toga šta volite.Ja sam koristila čokoladu za jelo i kuvanje,ali sam nekoliko puta pravila i sa običnom milka čokoladom,podjednako je lepo i jedno i drugo.Ako nemate vremena za šlag možete je posuti mlevenim orasima ili randanom čokoladom,izbor dekoracije je na vama.
Torta je veoma ukusna, pa kada budete imali vremena probajte,ja sam je pravila mnogo puta i uvek nestane za čas.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар