среда, 1. мај 2013.

Mantije




 Ukus i miris mantija pamtim još iz najranijih dana mog detinjstva. To je specijalitet iz mojih krajeva, i često ga spremaju.Sada ga ima svuda, ovde u Beogradu ima više radnji  u kojima se pripremaju i prodaju mantije.Ja vam pišem moju verziju pripreme mantija ,one koje oduvek priprema moja mama a sada i ja.
Za mantije vam je potrebno:

Za testo:
  • 1 kg. brašna
  • 150 ml. ulja
  • 350 ml.vode
  • kašičica soli
  • kašika sirćeta
Za nadev:
  • 400 gr.mlevenog mesa
  • 1 velika ili dve manje glavice crnog  luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • malo bibera( po ukusu)
  • pola kašičice soli
Još je potrebno:
  • 100 gr.otopljenog margarina
  • 100 ml. ulja
Umesiti testo od navedenih sastojaka i podeliti na 30 loptica.Ostaviti testo da malo odmori a za to vreme napraviti nadev.Iseći luk sitno,propržiti, pa dodati meso,biber,so i alevu papriku.Kada je meso gotovo,skloniti sa ringle i prohladiti.
Loptice od testa podeliti na dva dela od po 15 komada.Svaku lopticu razvijati oklagijom prečnika oko 10 cm., redjati korice jednu na drugu a izmedju svaku premazivati mesavinom otopljenog margarina i ulja.Tako napraviti dve kore od po 15 korica.Obe kore jos malo razviti,staviti jednu preko druge, pa razviti jednu veliku koru.Koru iseći na kocke, veličine 5x5 cm.Uzeti jednu kocku od testa na dlan,staviti kašičicu fila od mesa, preklopiti krajeve kao pismo i staviti u pleh tako da mesto preklapanja bude okrenuto na dole.Postupak ponavljati dok se ne utroši svo testo.Peći na 250 stepeni 10 minuta, a onda smanjiti na 200 stepeni još nekih 30 minuta, u zavisnosti od šporeta.



 Pečene mantije prohladiti i servirati uz jogurt, a možete ih preliti i mešavinom jogurta i iseckanog belog luka.
Testo je prilično masno doka razvijate koru tako da nema potrebe posipati brašno na radnu površinu.Mantije možete nadevati i sirom ukoliko ne volite meso( u mojoj kući ima onih koji jedu samo sa sirom),ali nadev od mesa je originalna i nezamenljiva verzija( po mom mišljenju).
Uživajte u ovom neodoljivom ukusu.





Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар