петак, 3. мај 2013.

Uskršnji venčići


 


Ove venčiće od testa pravim tradicionalno za svaki Uskrs.Svi ih vole,pa ja svakog Uskrsa poranim ujutru i napravim  venčiće i onda ih jedemo za vreme doručka. Lako se prave, a dekorativni su i što je najvažnije ukusni.
Za četiri venčića potrebno je:
  • 800 gr. brašna
  • 200 ml. mleka
  • 150ml. jogurta
  • 3 kašike ulja
  • kvasac 15 gr.(jedna kesica)
  • kašičica šećera 
  • kašičica soli
I još je potrebno:
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • susam( za posipanje)
Kvasac rastvoriti u mlakom mleku sa kašičicom šećera i ostaviti da nadodje.Sjediniti sve tečne sastojke,dodati nadošli kvasac i na kraju postepeno dodavati brašno i so.Umesiti glatko,mekano testo i ostaviti da nadolazi oko sat vremena.Testo izručiti na radnu ploču, podeliti na četiri dela.
Uzeti jednu lopticu testa,podeliti je na tri dela i od svakog dela razvaljati traku,srednje debljine.



                                      Trake spojiti pri vrhu,isplesti u pletenicu.





                                                        Spojiti krajeve pletenica u krug.



                                                 U sredinu venčića staviti ofarbano jaje.






Najbolje je staviti ono jaje koje je ofarbano u lukovini,pošto je to prirodna boja.Venčiće premazati umućenim jajetom,posuti susamom i peći na 200 stepeni oko 20 minuta.Ako je venčić potamneo odozgo a nije pečen,smanjite temperaturu ali produžite i vreme pečenja.

Kada su venčići gotovi,ostaviti ih da se ohlade, a onda, ako želite kroz svaki provucite traku sa imenom deteta ili onoga kome ste venčić namenili.
Uživajte u ovom ukusnom pecivu i u praznicima.




Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар