Ove venčiće od testa pravim tradicionalno za svaki Uskrs.Svi ih vole,pa ja svakog Uskrsa poranim ujutru i napravim venčiće i onda ih jedemo za vreme doručka. Lako se prave, a dekorativni su i što je najvažnije ukusni.
Za četiri venčića potrebno je:
- 800 gr. brašna
- 200 ml. mleka
- 150ml. jogurta
- 3 kašike ulja
- kvasac 15 gr.(jedna kesica)
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 1 jaje (za premazivanje)
- susam( za posipanje)
Uzeti jednu lopticu testa,podeliti je na tri dela i od svakog dela razvaljati traku,srednje debljine.
Trake spojiti pri vrhu,isplesti u pletenicu.
Spojiti krajeve pletenica u krug.
U sredinu venčića staviti ofarbano jaje.
Najbolje je staviti ono jaje koje je ofarbano u lukovini,pošto je to prirodna boja.Venčiće premazati umućenim jajetom,posuti susamom i peći na 200 stepeni oko 20 minuta.Ako je venčić potamneo odozgo a nije pečen,smanjite temperaturu ali produžite i vreme pečenja.
Kada su venčići gotovi,ostaviti ih da se ohlade, a onda, ako želite kroz svaki provucite traku sa imenom deteta ili onoga kome ste venčić namenili.
Uživajte u ovom ukusnom pecivu i u praznicima.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар