четвртак, 23. мај 2013.

Venac od maka

 

Htela sam da pravim štrudlu danas,umesila testo, pa rekoh hajde da nešto malo promenim,vizuelno naravno.Došla sam na ideju da pravim male ružice pa da ih redjam u okrugli kalup za kuglof.Imala sam pomoć  mladjeg sina, koji voli da mi pomaže kada nešto pravim,ono da sipa i dodaje u testo,mada sve to kratko traje,uvek se pojavi nešto interesantnije.Mada, moram priznati da je danas urolao nekoliko ružica i krivo mi je što nisam uslikala kako maleni prsti to vešto rade.
Za ovaj venčić od maka potrebno je :
  • 200 ml. mleka
  • 100 ml. kisele pavlake
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike jogurta
  • 1 kesica suvog kvasca(15 gr.)
  • 3 kašike šećera
  •  prstohvat soli
  • 550 gr. brašna
Za nadev od maka potrebno je:
  • 100 gr. mlevenog maka
  • 3 kašike mleka
  • 7-8 kašika šećera
I još je potrebno:
  •  1 jaje za premazivanje
Mleko zagrejati da bude mlako sa kašikom šećera,skloniti sa ringle dodati kvasac,poklopiti i ostaviti da kvasac naraste.Za to vreme u posudi izmešati ulje, jogurt,pavlaku,preostali šećer,pa dodati nadošli kvasac i sve izmešati.Dodavati postepeno brašno i malo soli i umesiti glatko testo.Ukoliko je mnogo lepljivo dodati još malo brašna,oko 50 gr.Testo prekriti čistom krpom i ostaviti da naraste.Pripremiti nadev od maka tako što ćete zagrejati do vrenja mleko i šećer pa dodati mak i mešati par minuta da masa bude gusta.
Gotovo testo izručiti iz posude,premesiti,podeliti na dva dela. Svaki od delova podelite na 13 loptica.Svaku lopticu razvaljati u dužinu i sipati nadev po sredini.


                                      Preklopiti uzdužno i urolati ukoso da dobijete ružicu od testa.







                                                             Redjati u pleh.


                  Premazati umućenim jajetom i peći na 200 stepeni oko 20-25 minuta u zavisnosti od rerne.





Od ove količine testa dobićete dva ovakva venčića kao što je ovaj moj na slici.Količina maka koju sam navela u receptiu dovoljna je za jedan venčić,odnosno 13 ružica.Ja sam preostalih 13 pravila sa džemom,pa preko dodala orahe pomešane sa šećerom i sve to urolala zajedno.Možete ih redjati i u običan pleh,jednu uz drugu,pa da dobijete buhtlice.Nadev može biti i od rendanih jabuka,džema,oraha pomešanih sa šećerom i malo marmelade,izbor je na vama.

Kako god odlučite,sve varijante su odlične,isprobala sam sa svim nadevima,sve je ukusno.



    Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар