четвртак, 19. децембар 2013.

Baklava










Potrebno je:
  • 1 kg. tankih kora
  • 800 gr.mlevenih oraha
  • 125 gr. istopljenog margarina
  • 100 ml.ulja
Za prelivanje pre pečenja:
  • 250 gr.istopljenog margarina
Za šerbet:
  • 900 gr. šećera
  • 700 ml.vode
Pre slaganja baklave istopiti 125 gr. margarina i dodati 100 ml. ulja,tom mešavinom  poprskati svaku koru koju budete slagali.U pleh od rerne staviti koru,poprskati je mešavinom ulja i margarina,preko nje staviti drugu koru i poprskati je a onda je posuti šakom mlevenih oraha.Preko staviti sledeću koru i ponavljati postupak sve dok ne utrošite sve kore. Složenu baklavu iseći na kocke, preliti sa 250 gr. istopljenog margarina i staviti da se peče.



                                        Baklava prelivena istopljenim margarinom,spremno za pecenje

Peći prvih 10 minuta na 220 stepeni, a onda smanjiti vatru na 180 i peći još nekih30 minuta. Par minuta pre kraja pojačati ponovo na 220 ukoliko volite da boja bude tamnija.desetak minuta pre kraja pečenja staviti šećer i vodu da prokuvaju i ostaviti da vri nekih 7-8 minuta.Čim izvadite baklavu iz rerne preliti je vrelim sirupom.
Najbolje je napraviti baklavu dan ranije da bi lepo upila sirup.






                                                      Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар