среда, 24. децембар 2014.

Čokoladna torta




Najčešće pravim čokoladne torte i već sam došla u fazu kada sam smišljam i kombinujem recepte, pa je tako danas nastala i ova torta. Za ovu čokoladnu tortu potrebni su sledeći sastojci:

Za KORE:
  • 9 jaja ( 9 belanaca i 3 žumanceta- ostatak žumanaca iskoristićete za 1. fil)
  • 12 kašika šećera 
  • 24 kašike mlevenih oraha
  • 1 kesica praška za pecivo
Za 1. FIL:
  • 6 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 50 gr. čokolade za kuvanje
  • 80 gr. Dijamant margarina sa rumom
Za 2. FIL:
  • 400 ml. mleka
  • 3 kašike šećera
  • 1 puding od čokolade
  • 100 gr. mlečne Milka čokolade
  • 100 gr. margarina
Još je potrebno ( za ukrašavanje):
  • 1 kesica šlaga
  • 1 kesica čokoladnog šlaga 
  • 250 ml. mleka
  • 50 gr. istopljene čokolade
Priprema kora

Za jednu koru umutiti 3 belanceta i postepeno dodati 4 kašike šećera, zatim dodati 1 žumance i mutiti još malo. Dodati 8 kašika mlevenih oraha i pola kašičice praška za pecivo.Ručno umešati orahe i prašak za pecivo i sipati u pleh obložen papirom za pečenje.Ja sam pekla u okruglom plehu  26 cm. Peći na 200 stepeni 10-15 minuta u zavisnosti od rerne.Isti postupak ponoviti za preostale dve kore. Ostaće vam 6 žumanaca koje ćete iskoristiti za 1. fil.

Priprema 1. fila

Kuvati na pari 6 žumanaca sa 8 kašika šećera, kada se zgusne dodati 50 gr. čokolade za kuvanje i skloniti sa vatre. Mešati dok se čokolada ne istopi. Ohladiti fil a zatim dodati umućen margarin sa ukusom ruma.

Priprema 2. fila

Staviti  mleko da provri a za to vreme pomešati prašak za puding sa 3 kašike šećera i malo mleka. Skuvati puding i ubaciti  Milka čokoladu, pa mešati dok se čokolada ne istopi. Ohladiti fil pa dodati umućen margarin.

Filovati tortu sledećim redom : Kora- 1. fil- 2. fil i tako redom dok ne utrošite kore i filove. Kada mažete prvi fil to će biti u tankom sloju jer ga nema puno, ali tako je bolje pošto ima  blag ukus ruma, pa ne bi bilo dobro da ga ima puno. Drugog fila ima više pa ravnomerno raporedite na 3 dela.

Šlagove umutiti po uputstvu sa kesica pa ukrasiti tortu a onda po želji ukrasiti i istopljenom čokoladom.



                                                             Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар