недеља, 7. децембар 2014.

Kiflice (neizrecivo mekane)





Recept pronadjen na sajtu PRVE televizije, isproban, i zaista opravdavaju svoj naziv ˝kiflice mekane ko
 duša˝. Recept sam donekle izmenila, ali neznatno, napisaću originalni i naznačiti ono što sam izmenila.
Potrebno je:
  • 1,1 kg. brašna
  • 500 ml. mleka
  • 300 ml. ulja
  • 2 jajeta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 120 gr. margarina (50 gr. za premazivanje i 70 za pleh)
  • 1,5 kašika suvog kvasca ( 1 kesica )
Još je potrebno:
  • 1 jaje za premazivanje kiflica odozgo
  • susam
Šta sam ja izmenila: Istopila sam sve ukupno 100 gr. margarina, jer sam kiflice mazala i unutra i odozgo ,pre pečenja,mesto jajeta. Onih 70 gr. za pleh, piše u receptu narendati na dno pleha, uopšte nisam stavljala, jer je testo samo po sebi masno i ne treba dodatno podmazivati pleh.Znači izbacila sam dodatno jaje za premaz odozgo i margarin smanjila na 100 gr.

Priprema:Kvasac rastvoriti u mlakom mleku i ostaviti da nadodje. U posudi izmešati jaja, ulje, šećer, so pa dodati kvasac sa mlekom i postepeno dodajući brašno umesiti glatko testo. Možda će biti pomalo lepljivo ali ostaviti tako.Pokriti krpom i ostaviti na toplom oko pola sata. Dok se testo odmara istopiti margarin. Izručiti testo na pobrašnjenu površinu pa premesiti i podeliti na 3 dela.Uzeti jedan deo,razviti oklagijom u veći krug, debljine pola cm., pa iseći na 16 delova. Svaki deo premazati istopljenim margarinom, pa urolati u kiflicu. Isti postupak ponoviti i sa preostala dva dela testa.

Možete dodati neki nadev po želji, ja nisam.Kiflice ostaviti da odstoje još pola sata i za to vreme uključiti rernu da se zagreje. Premazati kiflice istopljenim margarinom i odozgo(ili jajetom), i staviti da se peku na 200 stepeni oko 20 minuta. Pečene pokriti krpom da se malo ohlade.

 Zaista ukusne i veoma mekane. Jedino ne znam kakve su sutradan, pošto ih nema više, verovatno isto mekane .Probajte, nećete pogrešiti.
                                                               
                                                                                  Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар