понедељак, 8. децембар 2014.

Uštipci




Kad god osetim miris uštipaka setim se bake i letnjih i zimskih raspusta. Ona je to često pravila i bili su tako lepi i mekani. Ja sam ih prvi put napravila pre mesec dana, i od tada bar jedno 5-6 puta do sada, i uvek su lepi i brzo nestanu.

 Potrebno je:
  • 200 ml. mleka
  •  1 kašika suvog kvasca
  •  2 jajeta
  •  2 kašike ulja
  •  oko 300 gr. brašna(merim otprilike da zamesim da bude srednje gusto testo,da se rasteže sa kašike)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
U mlakom mleku rastvoriti kvasac i ostaviti da nadodje. Za to vreme u posudi izmesati jaja, ulje, šećer i so, dodati kvasac sa mlekom i postepeno dodavati brašno. Mutiti testo žicom da bude glatko i ne previše gusto, treba da bude rastegljivo, kao sasvim  gusto testo za palačinke.Ostaviti testo da nakvasa, pa ga promešati kašikom i ostaviti da opet nakvasa. U šerpi ili tiganju zagrejati veću količinu ulja, kašiku umočiti u ulje pa njome vaditi testo i stavljati u ulje. Pržiti sa obe strane dok ne porumene.

Savet:
Ja pržim u manjoj  a dubljoj šerpi jer tako ima više ulja i brže se isprže. Pržim na srednjoj temperaturi, kod mene je to na dvojci a najjače na mom šporetu je 3. Ako pržite na jačoj vatri brzo porumene spolja a unutra budu žive.U kašiku zahvatati manje testa, da bude ravna kašika testa, jer čim testo spustite u ulje ono naraste i udvostruči se i tako budu srednje veličine, taman kako treba i lepo se isprže i spolja i unutra.



                                                      Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар