петак, 2. јануар 2015.

Panj torta sa krokantom



Veoma ukusna torta, izdašna i relativno laka za pripremu.
Potrebno je:

 KORA:
  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 100 gr. istopljene čokolade
  • 2 kašike oštrog brašna ili griza ( može i obično ukoliko nemate ništa od ponuđenog)
FIL:
  • 5 jaja
  • 250 gr. šećera
  • 200 gr. margarina
  • 100 gr. čokolade za kuvanje (koristim Menaž)
  • 150 gr. krokanta
KROKANT :
  • 150 gr. šećera
  • 150 gr. krupno seckanih oraha
Prvo pripremite krokant. U šerpici , na tihoj vatri, istopiti šećer da dobijete karamel zlatne boje.Kada se šećer istopi dodati krupno seckane orahe, lagano promešati i izliti na papir za pečenje pa brzo kašikom rastanjiti masu da bi mogli lakše da je izlomite kada se ohladi. Ukoliko nemate papir za pečenje onda sipati u plitki tanjir ili pleh premazan uljem ili margarinom. Kada se masa ohladi samleti u blenderu ili na mašini za orahe.
Za koru umutiti 7 belanaca sa šećerom, dodati žumanca i penasto umutiti. Dodati prethodno istopljenu i ohladjenu čokoladu i orahe i brašno pa kašikom lepo izmešati i sipati u  veliki pleh iz rerne obložen papirom za pečenje. Peći 20-ak minuta na 200 stepeni. Pečeno izručiti na mkru krpu, skinuti papir i urolati.Ostaviti da stoji dok pripremate fil.
Za fil kuvati na pari jaja sa šećerom da donijete gustu masu, skloniti , ohladiti pa dodati umućen margarin. Fil podeliti na dva dela. U jedan dodati istopljenu čokoladu a u drugi  mleveni krokant.Ostatak krokanta iskoristite za posipanje spoljnjeg dela torte.
Krpu sa korom polako odviti, pa koru filovati svetlijim filom sa krokantom i uviti u rolat.Spolja tortu nafilovati čokoladnim filom i posuti preostalim mlevenim krokantom.



                                                          Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар