петак, 13. фебруар 2015.

Bela keks torta






Potrebno je:
  • 36 komada keksa (po želji Plazma, petitte beurre, ili neki drugi)
  • 100 ml.mleka za natapanje keksa
Za beli krem:

  • 500 ml. mleka
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 125 gr. margarina
  • 1 kesica šlaga
  • 50 ml. mleka za šlag
 Još je potrebno:
  • 100 gr. Milka čokolade sa drobljenim lešnicima (ili neka druga po želji)
  • 2 šlaga za glazuru
  • 150 ml. mleka za šlag



Za krem staviti 400 ml. mleka da proključa. Za to vreme u posudi pomešati brašno, šećer i 100 ml. mleka, pa sipati u provrelo mleko i kuvati dok se krem ne zgusne. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Za to vreme umutiti šlag sa 50 ml. mleka. Kad se krem ohladi dodati 125 gr. mekanog margarina i dobro umutiti mikserom,a zatim dodati umućen šlag i sve lepo sjediniti mikserom.

Na tacnu poredjati 18 keksa natopljenih u toplom mleku. Preko sipati polovinu fila, pa preko fila iseckati krupno 50 gr. čokolade. Poredjati drugi deo keksa pa ponoviti postupak sa preostalim  filom i čokoladom. Staviti na pola sata u zamrzivač da se prohladi. Za to vreme umutiti 2 šlaga sa 150 ml. mleka ili vode, pa premazati preko kolača. Kolač ponovo vratiti u zamrzivač da se zaledi.Izvaditi na pola sata pre služenja, pa ceo kolač iseći na željenu parčad. Poslužiti onoliko koliko vam treba a ostatak vratiti u zamrzivač i po potrebi uzimati već isečene parčiće, tako će vam biti lakše.
Kolač je odličan onako, pomalo zaledjen, ne sasvim leden, ima ukus sladoleda sa keksom i čokoladom. Ukoliko ne volite tako, možete ga držati i u frižideru.




                                                               Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар