Potrebno je:
- 2 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 100 ml. ulja
- 300 ml. mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- malo soli
- 800 gr. brašna
Još je potrebno:
- 50 gr. margarina(za premazivanje štrudle odozgo, pre pečenja)
- 80 ml. mleka
- 4 kašike šećera
- 150 gr mlevenog maka
- džem po želji
Staviti mleko da se zagreje da bude mlako , pa sipati kašiku šećera i kesicu kvasca.Promešati i ostaviti da nadodje. Za to vreme umutiti malo žumanca sa tri kašike šećera, dodati ulje a onda i mleko sa kvascem. Sve lepo pomešati pa dodavati brašno i so i umesiti glatko testo. Ostaviti 45 minuta na toplom da nakvasa. Nadošlo testo izručiti na radnu površinu, podeliti na dva dela.Svaki deo tanko razvaljati, debljine otprilike 1 cm., filovati po želji, uviti u štrudlu i staviti u podmazan pleh.Ostaviti još nekih 15 minuta da odstoje, a za to vreme zagrejati rernu.Premazati ih istopljenim margarinom i staviti da se peku.Peći oko 30 minuta na 180-200 stepeni u zavisnosti od rerne.Pečeno prekriti vlažnom krpom da se ohlade, pa posuti šećerom u prahu.
Za nadev od maka ugrejati mleko i šećer da provri pa sipati mak i mešati još nekih 2-3 minuta, skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар