понедељак, 20. април 2015.

Pogača sa margarinom





Potrebno je:
  • 150 ml. mleka
  • 150 ml. jogurta
  • 75.ml. ulja
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 jajeta
  • kašičica soli (ili po ukusu,ako volite manje slano)
  • kašičica šećera
  • 650-700 gr. brašna
Još je potrebno:
  • 200 gr. margarina za premazivanje
  • 1 jaje
  • kašičica pavlake
  • kašičica ulja
  • susam,kim, laneno seme za posipanje(po želji)




Zagrejati mleko, jogurt i kašičicu šećera da bude mlako pa sipati kvasac i ostaviti sa strane par minuta da naraste kvasac. Za to vreme umutiti blago jaja, dodati ulje i so, pa na kraju i nadošli kvasac. Sve lepo izmešati pa dodavati brašno da umesite glatko , mekano testo koje se ne lepi. Ostaviti 15 minuta da odstoji. Razviti testo na radnom delu u obliku pravougaonika pa ga premazati sa 50 gr. mekanog margarina. Preklopiti gornji deo testa do pola, pa onda i donji deo preklopiti preko gornjeg, znači dobićete kvadrat. Ostaviti da odstoji pola sata, pa ponoviti postupak još dva puta, svaki put premazujući sa po 50 gr. margarina (ostaće vam još 50 gr. za  kraj). Kada ste završili proces premazivanja margarinom i kada je testo odstojalo poslednjih pola sata, izvaditi iz posude i razviti testo u krug, debljine 1 cm.Premazati ga sa preostalih 50 gr. margarina, pa zaseći testo u krug na 8 delova da dobijete izgled kao sunce, znači ne sečete od samog centra ka krajevima, već u centru treba da ostane pun krug.Preklopiti prvi deo ka centru, pa drugi, treći, i tako redom preklapate ka centru delove jedan preko drugog. Staviti dobijenu pogaču u pleh podmazan margarinom, pa je blago rastanjiti rukama pritiskajući odozgo da popunite pleh.Premazati smesom od jednog umućenog jajeta, pavlake i ulja. Posuti susamom ili nekim drugim zrnevljem. Peći na 200 stepeni 10-ak minuta, pa na 180 još nekih 30-ak minuta.

                 

                    
                     

 

                                              Prijatno!

2 коментара: