петак, 13. новембар 2015.

Salčići




Odličan recept za ove ukusne, uglavnom zimske, kolačiće.Možda je malo duža priprema, ali vredi svakog sekunda provedenog u kuhinji.
  
 Potrebno je:
  • 1 kg. brašna
  •  7 kašika šećera
  • 2 kašike masti
  • 200 ml. belog vina
  • 200 ml. vode
  • pola kesice praška za pecivo
  • kesica vanilin šećera
Još je potrebno:
  • 1/2 kg. samlevenog sala
  • džem po želji
  • šećer u prahu
  • kesica vanilin šećera

U posudu sipati brašno, dodati šećer , prašak za pecivo i vanilin šećer, izmešati, a zatim dodati dve kašike masti pa rukama izmešati brašno sa mašću da dobijete mrvičasto testo. Zatim dodati belo vino i vodu pa sve lepo sjediniti da dobijete glatko testo. Testo razvući na debljinu od 7-8 mm. pa premazati trećinom sala. Preklopiti testo kao pismo,levo,pa desno, pa gornji deo, pa preko njega donji deo testa. Staviti testo u posudu,prekriti je krpom pa staviti u fržider da odstoji najmanje pola sata,a ako imate vremena oko jedan sat. Testo izvaditi iz frižidera, razviti što tanje pa ponoviti postupak premazivanja salom.Ponovo vratiti u frižider.Ponoviti ceo postupak i treći put.







Izvaditi testo iz frižidera razviti što tanje, oko 7-8 mm. debljine, dobićete veliku četvrtastu koru, seći na kvadratiće željene veličine, ja sam sekla otprilike 5x5,na  svaki kvadratić staviti džem na sredinu, a onda preklopiti na pola i ređati u pleh.Ostavljati manji razmak izmedju kiflica jer narastu u toku pečenja. Peći na 200 stepeni 10 minuta, pa smanjiti na 180 još 10 minuta.Paziti da ne izgore.
Pečene salčiće izvaditi na ubrus da upije suvišnu masnoću, a onda uvaljati u prah šećer pomešan sa vanilinim šećerom.
Inače za ove kolačiće je poznato da što duže stoje to su ukusniji, a  mogu dugo da stoje.





                                                         Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар