петак, 14. новембар 2014.

Čokoladna gnezda



 Photo is loading

Ukusno, lako za pravljenje i izdašno. Za 60-ak komada potrebno je:


Za gnezda:
  • 4 belanceta
  • 250 gr. šećera
  • 250 gr. mlevenih oraha
  • 250 gr. mlevenog keksa
Za čokoladni fil:
  • 4 žumanceta
  • 200 gr. šećera u prahu
  • 100 gr. čokolade
  • 100 gr. putera ili margarina
Za gnezdašca umutiti belanca u sneg pa postepeno dodavati šećer. Kada belance bude čvrsto dodati mlevene orahe i mešati kašikom, a onda dodati i mleveni keks.Dobićete čvršću masu. Od mase otkidati loptice veličine manjeg oraha, napraviti kuglicu pa prstom u sredini napraviti udubljenje da dobijete izgled gnezda.Ukoliko se masa lepi za ruke slobodno pokvasite dlanove vodom. Kuglice redjati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 200 stepeni 10-ak minuta, to je sasvim dovoljno.
Za čokoladni fil kuvati na pari žumanca i šećer u prahu, pa kada postane gusto dodati prethodno otopljenu vruću čokoladu. Umutiti puter ili margarin pa dodati mlak fil( ne skroz ohladjen) u njega kašiku po kašiku, i na kraju sve lepo sjediniti mikserom. Ukoliko bude redje staviti u frižider na 15-ak minuta i biće čvrsto. Fil sipati u kesu za filovanje sa zvezdastim nastavkom i puniti gnezda. Odozgo ukrasiti po želji.




                                            Prijatno!

2 коментара: