понедељак, 5. јануар 2015.

Tatlija (posno)




Lako se priprema i odličan za dane posta, ali i one druge, posebno za osobe koje vole kolače natopljene šerbetom.

Potrebno je:
  • 2 šolje ulja (Doncafe šolja, ima 150 ml.)
  • 1 šolja vode
  • 1,5 kašika šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 šolja brašna
    Za šerbet:
  •  2,5 šolje vode
  • 2,5 šolje šećera 
  • pola limuna
 Još je potrebno:
  • nekoliko jezgra oraha iseckanih na sitnije delove

Ulje, vodu i šećer sipati u šerpu i staviti da provri. Kada provri skloniti sa ringle i dodati prašak za pecivo, pa promešati. Dodavati brašno, šolju po šolju i umesiti testo. Rastanjiti testo u  plehu, debljine oko 1 cm. Iseći kolač na kocke željene veličine pa na svaku kockicu staviti malo parče oraha(to je po želji, nije neophodno).Peći 15 minuta na 220 stepeni, pa smanjiti na 180 i peći još pola sata. Dok se peče skuvati šerbet. Šećer i vodu staviti u šerpu, pa kada počne da vri ostaviti tako 10 minuta, zatim skloniti i staviti kolutove od pola limuna. Ostaviti sa strane da se malo prohladi i bude mlako.Pečen kolač vreo preliti mlakim šerbetom i ostaviti da upije i da dobro ohladi.
Sastojke za testo i za šerbet merim istom šoljom.



                                                     Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар