уторак, 2. април 2013.

Rolat sa bananama

 Danas sam razmišljala šta bih slatko mogla da napravim,ali od namirnica koje imam u kuci.A nisam imala baš mnogo toga.Kada duže vreme praviš slatkiše onda počneš i sam da kombinuješ i izmišljaš ili modifikuješ već postojeće recepte.Za to je potrebno samo malo mašte,uklapaš ukuse koji se slažu i brzo stigneš do rezultata.
Pošto,kao što rekoh,nisam imala mnogo toga,napravila sam ovaj rolat od onoga sto sam našla u kući, od jaja,mleka,pudinga, malo mlevenog keksa , čokolade i banana.Ispala je sasvim zadovoljavajuća kreacija,mada sličnih recepata sigurno ima na stotine.
Za ovaj rolat  POTREBNO JE:
  • 4 kom. jaja srednje velicine
  • 7 kasika šećera
  • 4 kasika brašna
  • pola kafene kašičice praška za pecivo
  • 400 ml. mleka
  • 1 puding od vanile
  • 50 gr.putera
  • 3 kašike mlevenog keksa(ja sam imala plazmu)
  • 50 gr.čokolade
  • kašika ulja       
Kada mutim koru, ja obavezno odvojeno mutim belanca sa šećerom pa posle dodajem žumanca.Dakle,umutiti belanca sa 4 kašike šećera,kada postane penasto dodavati jedno po jedno žumance.U dobro umućenu masu ručno umešati, lopaticom, 4 kašike brašna pomešanih sa pola kašičice praška za pecivo. Izliti u pleh obložen pek papirom i peći 15-20 minuta na 180 stepeni.Pečeno ostaviti u isključenoj rerni još nekoliko minuta, a onda izvaditi i ohladiti.










U šerpici ,na tihoj,najnižoj vatri, otopiti čokoladu sa kašikom ulja.
Puding pomešati sa 3 kašike šećera,rastvoriti prah sa  par kašika mleka od onih 400 ml da biste dobili glatku,gustu masu. Kada mleko provri dodati smesu za puding i kuvati dok ne postane gusto.Puding ohladiti i dodati 50 gr. umućenog putera a zatim i 3 kašike mlevenog keksa.
Pečenu koru premazati čokoladom a preko toga sipati fil od pudinga.Po sredini poredjati,uzdužno banane i koru uviti u rolat.Odozgo premazati šlagom i ukrasiti po želji.Staviti u frižider da se dobro stegne.









Moj utisak je da je dobrog ukusa, puding od vanile možete zameniti bilo kojim drugim ukusom koji vi volite,a i izbor voća je na vama. Kora treba da bude srednje debljine, ne suviše tanka, da ne bi pucala kada je uvijate, zajedno sa filom, u rolat. Ja sam filovala i uvijala toplu koru, pa se lako savila. Ako to radite sa hladnom korom obavezno je nakon pečenja izvadite iz pleha i urolajte u mokru krpu ,tako pri filovanju, iako je hladna, neće pucati.Ako malo i pukne to ćete prekriti šlagom prilikom ukrašavanja,ništa strašno.Ova mera u mom receptu je za koru veličine polovine pleha iz rerne. Ako želite veću koru,veličine pleha iz rerne, napravite duplu meru.
Sve u svemu,rolat je lep,ukoliko volite ukus običnog patišpanja,koji vraća u detinjstvo i sećanje na bakine torte, ako volite kremaste filove i ukus voća u njima.



                                               


Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар