U našoj kući definitivno postoji pet top stvari koje volimo malo više od svih ostalih. Kasnije ćete saznati koje su to,ali jedna od njih je svakako krofna, i to u samom vrhu liste.Volimo ih svi od reda,neko obične,posute šećerom u prahu,neki sa džemom a neki sa eurokremom ili čokoladnim prelivom.
Kako god,ukusne su,pogotovo dok su još onako tople i mirisne.Danas sam ih pravila po ko zna koji put i definitivno ponovo uživala u tome.
Mislim da je ovo jedini recept koji baš nikada nisam menjala ili isprobavala neke druge. Onako kako sam dobila od mame tako i pravim i ne odstupam od toga.I uvek su lepe,baš onakve kakvih ih se sećam još iz najranijeg detinjstva.Što se pravljenja testa tiče,bilo koje vrste,ja sve merim onako,od oka,i u tome sam se baš izveštila.Ipak sa vama ću ,naravno,podeliti recept sa pravim merama.
Nekada sam koristila sveži kvasac.Medjutim već više od godinu dana koristim suvi kvasac,i to na mamin nagovor.Mislila sam da neću uspeti i da to nije isto,ali bila sam iznenadjena nakon dobijenih rezultata.Jedino što ja radim po svome je da suvi kvasac nikada ne dodajem onako u brasno,već ga uvek rastvorim u mlakom mleku,ili vodi, i pustim da nadodje kao i sveži kvasac ,pa tek onda umešam u ostale sastojke.
Potrebno je:
- 250ml.mleka
- 15 gr(kesica)suvog kvasca
- 3 kašike šecera
- 3 kašike ulja
- 500 gr.brašna
- rendana korica limuna
- 2 jajeta
Kada je testo dovoljno naraslo,izručiti na brašnom posutu površinu i razviti koru debljine oko 2 cm.Okruglom modlom,ili čašom, vaditi krugove .Proces ponavljati sve dok se testo ne utroši.Poredjati krofne na čistu krpu,pokriti ih i ostaviti da odstoje pola sata, da bi još malo narasle.Ako slučajno počnete malo kasnije da ih pržite neće biti nikakvih problema,biće isto mekane i vazdušaste.
Od ove mase testa dobićete oko 24 krofne srednje veličine.Nakon pola sata,ugrejati ulje i pržiti.Ja ulje obično zagrejem na 3,to je najveća temperatura na mom termostatu za ringlu(pošto je u pitanju stari šporet), a neposredno pred prženje smanjim na 2.5,odnosno izmedju 2 i 3.tj. izmedju srednje i najjace temperature.
Pržiti krofne dok ne dobiju zlatno žutu boju a beli prsten ostane preko sredine.Otprilike oko 2-3 minuta za svaku stranu.
Moje krofne nisu precizno,pod konac ,istog oblika,neka mi se izvitoperi prilikom prenošenja do tiganja,ali to ne umanjuje lepotu njihovog ukusa.
Nadam se da ćete i vi,kao i mi,uživati u ovom neodoljivom ukusu.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар