среда, 14. октобар 2015.

Lenja pita







Potrebno je:

za testo:
  • 1 jaje
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike jogurta
  • 100 gr. mekanog margarina (ne previše, dovoljno mekan da može da se muti mikserom)
  • 250 gr. brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
za nadev od jabuka:
  • 4 jabuke srednje veličine
  • 100 gr. šećera 
  • 1 vanilin šećer
  • po želji cimet, korica limuna 
Još je potrebno: 
  • Šećer u prahu za posipanje





Prvo pripremiti nadev. Jabuke oljuštiti i izrendati, staviti u šerpu zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom i dinstati na umerenoj vatri dok ne ispari tečnost, da dobiju onaj staklasti izgled.Skloniti sa strane da se prohlade.
Za to vreme umutiti jaje sa šećerom i jogurtom, dodati margarin, nastaviti mućenje da se sve lepo sjedini. Dodavati postepeno brašno pomešano sa praškom za pecivo i mešati varjačom, na kraju rukom i lepo umesiti testo. Testo treba da bude kompaktno, mekano ali da se ne lepi. Ukoliko se lepi dodati još malo brašna, ali ova mera je meni bila sasvim dovoljna.
Podeliti testo na dva dela, jedan deo razviti tanko u veličini i obliku pleha(moj pleh je dimenzija 30cm.x17cm.,pravougaonog oblika i ova mera je dovoljna za toliki ili malo manji pleh). Preneti razvijenu koru u pleh podmazan margarinom. Koru izbušiti viljuškom na više mesta, pa preko nje lepo rasporediti nadev od jabuka. Isti postupak ponoviti sa drugim delom testa pa ga staviti preko nadeva.
Peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, paziti da se odozgo ne prepeče, ukoliko je potrebno smanjiti temperaturu posle 10 minuta.
Pečenu lenju pitu posuti šećerom u prahu, ostaviti da se prohladi i seći na parčiće po želji.
Priprema je vrlo laka i brza.



                                                  Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар